FAQ

Hjälper luftrenare verkligen emot astma?

luftrenare-mot-astmaEn luftrenare hjälper både de som har astma men även de som riskerar att få astma på grund av dålig inomhusluft och för många astmatiker är en luftrenare i hemmet ett måste för att inte bli sjuk. Dålig inomhusmiljö är något som ökar årligen i Sverige då vi inte längre luftar våra hem lika mycket som förr på grund av flera anledningar men där den vanligaste är just att det byggs så många nya lågenergihus där ventilationen inte är som i äldre hus.

Astmatiker lider även av torr luft under vintermånaderna så en luftfuktare kan också vara ett väldigt bra komplement till en bra luftrenare i hemmet för torr luft irriterar ofta luftvägarna.

Det är inte alltid alla luftrenare hjälper mot astma utan du bör vara noggrann när du tittar på luftrenare så de verkligen hjälper mot astma då det finns några olika tekniker i dessa produkter. Dyrare luftrenare har dock oftast flera av dessa tekniker så de renar luften på alla möjliga sätt.

Glöm inte bort att vanlig städning är minst lika viktigt som en luftrenare.

 

Behöver jag byta något filter i luftrenaren?

Det finns flera olika tekniker att välja mellan i en luftrenare, vissa har en teknik medans vissa har valt att använda en kombination för bästa resultat och flera produkter använder sig av så kallade HEPA-filter.

HEPA-filter är extremt bra på att filtrera bort dåliga partiklar i luften men som alla andra filter så blir det sämre desto mer det fastnar i filtret och även detta filter behöver bytas då och då. Det är inte varje månad utan kanske 1-2 gånger per år beroende på hur mycket som fastnar i filtret.

 

Hjälper det mot pollenallergi?

luftrenare-mot-pollenallergiDe flesta luftrenare som har HEPA-filter och kol-filter hjälper väldigt bra emot pollen och när pollensäsongen drar igång på våren så är det många personer som lider oerhört mycket av all pollen. Pollensäsongen kommer också tidigare varje år på grund av den globala uppvärmningen så det blir viktigare med en bra luftrenare för varje år som går.

Många kanske inte har så farliga pollensymptom men det finns personer som i princip blir sängliggandes så fort pollensäsongen sätter i gång, men de vanligaste symptomen är svulla ögon, väldigt trött, rinnande näsa och ett väldigt dåligt välmående rent allmänt.

De som har provat luftrenare mot pollen vittnar om att det ibland kan komma en pollenvåg då och då men då går det oftast bra att bara öka fläktstyrkan på luftrenaren så försvinner det ganska snabbt. Dessa vågor kan komma framförallt på kvällen eller natten även om alla fönster är stängda och många luftrenare justera själv helt automatiskt när sensorn känner av att luften är extra dålig.

 

Hur mycket låter en luftrenare?

luftrenare-ljudnivaLjudet från luftrenare varierar väldigt mycket så det kan vara en god idé att kolla upp hur hög decibel maskinen producerar innan du beställer en till t.ex. sovrummet där det helst måste vara tyst. Det är inte alla luftrenare som är avsedda att användas i sovrummet men det är oftast där vi vill ha det när t.ex. pollensäsongen har kommit igång.

Vissa produkter renar en så pass stor yta att de inte behöver ställas in i samma rum som man sover eller rör sig så var noga men att kolla upp ljudnivån innan du planerar ett köp. Dyrare luftrenare kan rena upp till 90 kvm utan några större problem och då behöver inte maskinen stå direkt i sovrummet eller i närheten och då är inte ljudnivån lika känslig.

Mindre luftrenare som tar 30 kvm kan väsnas lite men ofta är det en vanesak som precis allt annat men det finns tystare modeller i fall man är riktigt känslig emot ljud vid sömn.